A takarítógép valódi értéke

Amikor takarítógépet választunk, az alábbi három költséggel kell számolnunk:

- Bekerülési érték, vagyis amennyiért megvesszük a takarítógépet
- Üzemeltetési költség, vagyis amennyibe a használata kerül
- Javítási költség, értelem szerűen csak meghibásodás esetén fontos.

Beszerzési ár:

Amikor ár versenybe bocsátkozunk akkor ne csak a takarítógép pillanatnyi árát, azaz a bekerülési értékét vegyük figyelembe. Mivel a takarítógép mozgó alkatrészeket, elektronikát egyéb esetben speciális technológiákat is tartalmaz, így azzal is számolnunk kell hogy az üzemeltetés során nekünk van-e plusz költségünk.

Üzemeltetési költség:

Üzemeltetés alatt általában azokat az alkatrészeket értjük, amelyek a napi használat során folyamatosan kopnak vagy használódnak. Ezek olyan alkatrészek, mint a gépkocsin a téli vagy nyári gumik. Általában kopóalkatrésznek számítanak az alábbi tételek.

- kerekek
- vízszívógumik
- kefék
- súroló padek, súrolókorongok
- ütközők, falgörgők
- vegyszerek
- Porszívók esetén, kábelek, csövek

Amikor gépet vásárolunk kérdezzünk rá azokra a „rejtett” költségekre amelyek a takarítógépünket terhelni fogják a napi használat során, és biztosan lesznek ilyen költségek ha a gépet használni fogjuk.

Javítási költség:

A javítási költség általában egy takarítógép esetében elég magas összegre rúghat. Nem gyakori hogy valaki egy takarítógép konstrukciót javítani tud, így nem gyakran van alternatívánk egy-egy takarítógép javítására mint a szakember segítsége. Ezért nagyon fontos, hogy a gép vásárlásakor tájékozódjunk a takarítógép garanciális feltételeiről. Általában 1 vagy 2 éves garanciát határoznak meg a gyártók a takarítógépehez. Egyéb esetben kibővített garanciát is kérhetünk 3 vagy akár 4 évet is. Ez nagyon hasznos, mivel a takarítógép alkatrészeinek a költsége elég sokba kerülhet. Vannak csekélyebb tételek, amelyek néhány 10.000.-Huf+Áfa összegbe kerülnek, de vannak borsos árú alkatrészek is. Egy irányítópanel 150.000-200.000.-Huf+Áfa összegbe is kerülhet a kisebb gépeknél, nagyobb gépeknél elérheti az 500.000.-Huf+Áfa összeget is. Ezeket pedig általában nehezen tudjuk helyettesíteni, mivel speciális berendezésekről van szó.

A javításnál még fontos hogy a gép javítható legyen, azaz megoldott legyen az alkatrészek után pótlásának rendszere. Nincs kellemetlenebb annál, mint amikor egyetlen alkatrész miatt, amit nem tudunk beszerezni, vásárolnunk kell egy teljesen új gépet.

Garancia

A garanciánál figyeljünk oda a garancia feltételeire is. Mivel a takarítógépet ritkán tudja szállítani egy vásárló a meghibásodás esetén, így jellemzően a szakember megy a helyszínre megjavítani a gépet. Azonban elkerülve a felesleges és figyelmetlenségből adódó, költséget és időt rabló kiszállást, a gyártók és viszonteladók kiszállási díjat szoktak bevezetni a garanciális időszakra is. Ezért fontos, hogy a gép átadásakor a gyártó vagy viszonteladó partner megfelelő gépoktatást tartson, így elkerülheti, hogy a gépet használó kolléga, minden figyelmetlenségből adódó hibáért – amelyet ott helyben maga is orvosolhatna – kihívja a szervizt és költséget termeljen az üzemeltetőnek. Tájékozódjunk tehát a garancia feltételeiről és arról, hogy pontosan mi tartozik bele garanciába és mi nem.

De akkor milyen takarítógépet érdemes vásárolni? Az alábbi példával szeretném illusztrálni, hogy milyen vonal mentén érdemes gondolkodni egy takarítógép megvásárlása esetén.

 

Példa

 

1. takarítógép
Bekerülési érték: 1.000.000.-Huf + Áfa
Üzemeltetési költség: 9.000.-Huf / hó (24 hónapra: 216.000.-Huf+Áfa)
Futamidő: 2 év
Garancia: 1 év

2. takarítógép
Bekerülési érték: 1.300.000.-Huf + Áfa
Üzemeltetési költség: 13.500.-Huf / hó (60 hónapra: 810.000.-Huf)
Futamidő: 5 év
Garancia: 2+1 kibővített

Az 1. takarítógép esetében, ha egy olyan meghibásodással találjuk szembe magunkat az 1. év végén, amelyet nem tudunk orvosolni, könnyen kifizethetjük a gép árának akár 30%-át is.

Jelen esetben 300.000.-Huf+Áfa összeget. Ekkor könnyen mondhatjuk azt, hogy a takarítógép ugyan olcsóbb volt, de valójában nem. Ha a teljes bekerülési értéket nézzük, akkor az alábbi összeggel számolhatunk:

- Bekerülési érték nettó 1.000.000.-Huf
- Üzemeltetési költség 1 évre (216.000/2)=108.000.-Huf
- Javítási költség 300.000.-Huf

Összesen: 1. 408. 000.-Huf + Áfa összegbe kerül.

Ez akár a 366. napon azaz közvetlenül a garancia lejárata után és a második évben is előfordulhat. Akkor szerencsénk van, ha a hiba javítható. Ha azonban nem javítható, de a gépre mégis szükségünk lenne, akkor természetesen egy teljesen új gépet kell vásárolnunk, ami a költségeinket is több mint duplázza.

A 2. takarítógép esetében 30% -kal magasabb bekerülési értékkel számolhattunk így joggal mondhatjuk, hogy az egy sokkal drágább gép hiszen a 30% jelentős különbözet és az üzemeltetési költségek is 50% felárat mutatnak. Azonban ha még rövid futamidőre is számolunk vele, akkor az alábbi paramétereket kapjuk még súlyos meghibásodás esetén is.

- Bekerülési érték nettó 1.300.000.-Huf
- Üzemeltetési költség 1 évre (810.000/5)=162.000.-Huf
- Javítási költség ebben az esetben nincs mivel él a garanciánk.

Összesen: 1. 462. 000.-Huf + Áfa

Ebben az esetben, ha az első három évben bármilyen meghibásodás lenne a gépen, akkor a garancia megóv minket a javítási költségektől. Ráadásul ha csak két évre vásároltuk a takarítógépünket, és már nincsen rá szükségünk, a takarítógépek piacán találhatunk olyan céget, amelyik szívesen megvásárol tőlünk egy olyan takarítógépet, amelyet fel lehet újítani.

Javaslatom hogy a lehetőségeinkhez mérten mérjük fel milyen célra szeretnénk takarítógépet vásárolni és mennyi időre. Amennyiben rövid időre (1-3 év) szeretnénk takarítógépet vásárolni, úgy értelemszerűen törekedjünk minél kedvezőbb áron egyszerű gépet vásárolni, amely alacsony fenntartási költségekkel rendelkezik, de igyekezzünk a magas garanciális feltételeket kérni.

Ha azonban hosszabb időre (több mint 3 év) szeretnénk takarítógépet vásárolni, akkor fontoljuk meg a hosszabb garanciális időtartamot és akár az aránytalanul magasabb üzemeltetési költségeket is. Hiszen az extra szolgáltatásokkal könnyen akár milliós nagyságrendű összegeket spórolhatunk.

 

Elérhetőségeink

Hun Higiénia Kft.

Adószám: 24232911-2-41

Székhely: 1031 Budapest, Vízimolnár u. 8.

Levelezési cím: 1125 Budapest, Kútvölgyi út 50.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 0670 628 5984

Takarítógép családjaink

  • Tennant

Rólunk

2011 óta takarítógépek értékesítésével, felújításával és forgalmazásával foglalkozunk.
A szoláltatásaink között lízing és takarítógépek bérbe adása is szerepel, akár full szervíz szolgáltatással.
Takarítógépeinket használatra kész állapotban, helyszínre szállítva, gépoktatással, használati utasításokkal, garancialevéllel és alkatrész listával adjuk át.
Kérjen árajánlatot vagy gépbemutatót, és győződjön meg a saját szemével gépeink a hatékonyságáról.